
Opłatek (z łac. oblatum – "dar ofiarny")to bardzo cienki biały płatek chlebowy, przaśny (czyli niekwaszony i niesolony), wypiekany z białej mąki i wody bez dodatku drożdży, którym dzielą się wszyscy zgromadzeni przy stole wigilijnym, składając sobie życzenia.Opłatek przypomina o dzieleniu się z bliźnimi tym wszystkim, co mamy. Jako cienki prostokąt przaśnego chleba, był znany w Polsce już w XV wieku. Natomiast obyczaj dzielenia się opłatkiem w Wigilię przyjął się prawdopodobnie w XVIII wieku.
Początkowo nazywano tak chleb ofiarny, łamany i spożywany przez pierwszych chrześcijan. Z czasem w tych obrzędach pojawiły się cienkie płytki chlebowe z przaśnego ciasta. Chlebki niekonsekrowane, których nie wykorzystano w misteriach religijnych, czyli tak zwane "eulogie", rozdawano wieczorem w kościele, aby chrześcijanie dzielili się nimi i spożywali podczas Bożego Narodzenia. Od nich właśnie pochodzą wigilijne opłatki.
Christmas Celebration with Oplatki
Polish, Slovak and Lithuanian background families are observing this Christmas Tradition. Family members and friends break off a piece of oplatek and give it to one another to eat, expressing the best wishes and blessing upon them and asking for forgiveness.
This is a tender, touching family celebration of love and forgiveness.